תוכנית עסקית לשנת 2025, ממשבר לצמיחה
אנו רחוקים מלהכריז שזה נגמר. בוודאי כל עוד 101 חטופים עדיין לא חזרו לבתיהם, אנשי מילואים עדיין מגויסים ואנחנו כאומה עדיין מתאבלים על מיתנו ומתמודדים עם פצעינו.
שנת 2024 עומדת בסימן אתגרי מלחמת חרבות ברזל והשלכותיה הכלכליות על כולנו. מהורדת דירוג האשראי של ישראל ועד לתחזיות על משבר כלכלי עמוק, אנו ניצבים בפני תקופה מאתגרת. חברות רבות כבר העלו מחירים, ומדובר רק בתחילתה של מגמת שינויים כלכליים משמעותיים שכולנו נחוש בכיס. לנוכח מציאות זו, התנהלות כלכלית מושכלת, עם תקציב עבודה ותוכנית עסקית מעודכנת, חשובה במיוחד.
בהקשר הזה, כדאי לזכור שלאורך ההיסטוריה, הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן והתאוששות מרשימה לאחר תקופה ביטחונית קשה. הנתונים מצביעים על כך שלאורך השנים, כלכלת ישראל צמחה בקצב מהיר, גם אם בתקופות משבר היא חוותה האטה זמנית. מדינות רבות ברחבי העולם, כמו יפן, גרמניה וארצות הברית, הראו התאוששות מהירה לאחר מלחמות בזכות הצורך לבנות מחדש, להעסיק עובדים ולחדש מלאים.
לפי הערכות בנק ישראל ומשרד האוצר, שנת 2024 צפויה להסתיים עם צמיחה של בין 0.4%-0.5%. נמוך בהרבה מהממוצע בשנים האחרונות (8.6% ב-2021, 6.4% ב-2022, 2% ב-2023 בשל המלחמה). עם זאת, ב-2025 התחזיות מראות קפיצה משמעותית ל-4.3%. זוהי לא הפתעה עבור כלכלה שמורגלת להתמודד עם משברים, כולל ביטחוניים. כך היה גם לאחר מלחמת לבנון השנייה, כשהכלכלה הראתה התאוששות מרשימה תוך זמן קצר.
למה אנחנו מדברים במונחי התאוששות ולא שגשוג ושפע? נתוני הגרף הבא מדברים בעד עצמם (תמ"ג לנפש):
לפי נתוני הגרף ניתן לראות כי כלכלת ישראל מציגה "התאוששות" לאחר מצבי משבר. התאוששות זו, יחד עם המנטליות הישראלית (התגברות מהירה על משברים וחזרה לשגרה) מתורגמים בהמון מקרים לתחושה של "שגשוג ושפע שלאחר משבר". שלא תבינו לא נכון, השגשוג יגיע, אבל לא בקצב מסחרר, אלא כמגמה הדרגתית שתוביל את כלכלת ישראל לנתוני הצמיחה אליהם היא רגילה. המצב אכן עתיד להיות טוב יותר, וזה הנתון בו כולנו צריכים להיאחז.
מה עומד מאחורי ההתאוששות? ישראל, בעלת היסטוריית צמיחה מרשימה, נשענת על תעשיות עוגן כמו תעשיית ההייטק והתעשיות הביטחוניות, אשר צפויות להוות מנועי צמיחה מרכזיים בשנים הקרובות. התחדשות תחומי הבנייה והתשתיות, הנדרשים לשיקום אזורי דרום וצפון הארץ, גם הם צפויים לעורר מגזרים נוספים במשק.
עם זאת, חשוב להסתכל גם על התמונה הרחבה. לא כל מגזר יחווה צמיחה משמעותית ומגזרים רבים יחוו התאוששות מתונה יחסית. אבל בואו נודה בזה, אחרי יותר משנה של חוסר ודאות, גם "חזרה לשגרה" היא צעד משמעותי קדימה.
אז איך ניגשים ל-2025? תקופות של שינוי מצריכות היערכות כלכלית מוקדמת. בניית תקציב מותאם, זיהוי הזדמנויות צמיחה וניהול סיכונים הם שלבים חשובים בדרך לשגשוג. הכלכלה הישראלית מציעה קרקע יציבה, עם שילוב ייחודי של צמיחה דמוגרפית מתמשכת, חדשנות טכנולוגית ויכולת התאוששות גבוהה.
למרות האתגרים, יש סיבה לאופטימיות. ישראל ממשיכה לצמוח מהר יותר מרוב העולם, והיתרון הדמוגרפי – המלווה בשיעור ילודה גבוה ובביקוש גובר למוצרים ושירותים – מבטיח יציבות וצמיחה ארוכת טווח. בעוד מדינות כמו אירופה, יפן ואפילו סין מתמודדות עם צמצום אוכלוסייה ואתגרי הזדקנות, ישראל מציגה תמונה אחרת לגמרי.
כמה נקודות לסיכום:
- תקופות של משבר מביאות איתן האטה, אך לא קיפאון מוחלט.
- החזרה לשגרה היא זרז לצמיחה, לא התחלה מאפס.
- חשוב להיערך מראש – לבנות תקציב ולהגדיר יעדים שיאפשרו לכם לנצל הזדמנויות ולא רק לשרוד.
- אתם לא לבד! אנחנו פה בשביל לעזור לכם להתכונן. צוות הכלכלנים שלנו עומד לרשותכם וישמח לעזור ולכוון אתכם לקראת השנה הקרובה.
עם הסתכלות מפוכחת לצד אופטימיות זהירה, שנת 2025 עתידה להביא עימה הזדמנויות חדשות.
כלכלה היא אומנם לא מדע מדויק, אבל מהניסיון שלנו, יש מקום לתקווה.