הדרך השלישית למימון המיזם הטכנולגי שלכם
זקוקים למימון לפיתוח המוצר החדשני הבא?
יש לכם רעיון חדש?
אתם מעוניינים לפתח מוצר חדש כדי להגדיל את מרכזי הרווח של החברה?
אתם בוודאי זקוקים למימון כדי להפוך את הרעיון למוצר מסחרי.
או, כאן מתחילה הבעיה. מהם מקורות המימון האפשריים למימון פעילות התחלתית שכזו, פעילות שעדיין לא מניבה הכנסות, עדיין לא ניתן להציג אותה לאיש?
במקרה הטוב יש לכם תכנית עסקית או מצגת או אפליקציית דמה להצגת הרעיון, אך אין לכם יכולת להציג מוצר מושלם ועובד. אז איך תגייסו כסף לפיתוח הרעיון ???
קיימות מספר אופציות אותן נסקור להלן:
- נטילת הלוואה מהבנק – יהיה לכם קצת קשה לשכנע את הבנקאי לממן מוצר שעדיין נמצא בחיתוליו. יהיה קשה להסביר לו על מודלים עיסקיים חדשניים שאינו מכיר, טכנולוגיות עתידניות, אפליקציות כל-יכולות וכדומה שיניבו הכנסה בעוד שנתיים שלוש. נניח, שהצגתם תכנית עסקית מדהימה, הראיתם סרטוני וידאו מדליקים שמציגים את המוצר, הצגתם גרפים לגבי צמיחה עתידית מהירה והצלחתם לשכנע את הבנקאי לאשר לכם הלוואה. כעת מתחילה הצרה הגדולה יותר. לצורך קבלת ההלוואה עליכם להיות ערבים באופן אישי להחזר ההלוואה ולהציג בטחונות. במידה ונטלתם את ההלוואה, אך לא עמדתם ביעדי הפיתוח שהצבתם מכל סיבה שהיא, עדיין עליכם להחזיר את כספי ההלוואה פלוס ריבית. גם הלוואות בערבות המדינה מספקות ערבות חלקית ועדיין על מנהלי החברה להיות ערבים באופן אישי להחזר ההלוואה. ישנם מנכ"לים שנאלצו למכור את רכושם הפרטי על מנת להחזיר הלוואות שנטלו. הלוואה בנקאית אומנם מאפשרת גיוס כספים מהיר יחסית , אך טומנת בחובה סיכון אישי רב למנהלי החברה. מסיבה זו, מרבית המנהלים נמנעים מנטילת הלוואות בנקאיות.
- קבלת השקעה ממשקיעים פרטיים או מקרנות הון-סיכון. השקעה היא בדיוק כלי המימון שלו אתם זקוקים כדי לעבור את שלב הפיתוח. אתם מציגים את הרעיון בפני אנשי הקרן שבדרך כלל בקיאים בתחומי החדשנות השונים. מראים להם את התכנית העסקית שלכם ומנסים לשכנע אותם שזהו החד-קרן הגדול הבא. אתם מכתתים רגליכם בין עשרות משקיעים וקרנות שפוגשים בכל חודש עשרות יזמים כמותכם עד שלבסוף אתם מצליחים לקבל פגישה מיוחלת עם משקיע. לאחר פגישה כזו קיימות בדרך כלל שתי אופציות:
- האופציה הפחות טובה – המשקיע אהב את הרעיון שלכם (אולי לא, אך היה מנומס…) אבל איננו מוכן לקחת את הסיכון ולממן מוצר שלא ברור שיש לו התכנות טכנולוגית או התכנות מסחרית. הוא שולח אתכם הביתה להמשיך בעבודה, ומבטיח שכאשר יהיה בידיכם מוצר וכאשר תהיינה לכם קצת מכירות מוצלחות אז תפנו אליו שוב והוא ישקיע בכם בשמחה… (גם אני)
- האופציה הטובה – המשקיע התאהב ברעיון שלכם והחליט להעמיד לרשותכם את המימון לו אתם זקוקים. מעולה! בשלב זה מתחיל המשא ומתן מול המשקיע לגבי נתח החברה/מוצר שיעבור לרשותו. ככל ששלב ההשקעה מוקדם יותר, הסיכון אותו נוטל המשקיע גדול יותר ולפיכך דורש נתח גדול יותר מהחברה. אתם, שהמצאתם את הרעיון, תמצאו את עצמכם לבסוף עם אחוזים מועטים בחברה שהקמתם ולעיתים קרובות אף ללא שליטה בחברה. האם זו אכן "האופציה הטובה" עבורכם?
- מענק ממשלתי. ממשלות בכל העולם מעמידות כספי מענקים לרשות מיזמים חדשים כדי לסייע להם לצלוח את שלבי ההיתכנות והמסחור הראשוניים. באמצעות מענקים אלה מטפחות הממשלות את המיזמים בתקווה שיבשילו לכלל חברות מצליחות וכך תרוויח המדינה מקומות עבודה לאזרחים, מפעלי יצור, הכנסות ממיסים והכנסות מיצוא. המדינה מממנת את המיזם בשלבים הקריטיים שלו בתקווה להיות שותפה להצלחתו בעתיד. כל מי שעשה אקזיט יודע היטב איך בין-לילה הופכת רשות המיסים לשותפה שלו וחוגגת את הצלחתו.
אולם, בין כל האופציות שהוצגו לעיל זוהי האופציה העדיפה. אם החברה מציגה רעיון חדשני היא מקבלת מימון גם אם אין לה מוצר להציג וגם אם עדיין אין לה לקוחות. במידה והחברה לא מצליחה להרים את המיזם ולייצר הכנסות היא אינה צריכה להחזיר את כספי המענק. וחשוב יותר – המדינה אינה לוקחת שום נתח מהחברה. אחזקות המייסדים לא משתנות ולא מתדלדלות בעקבות קבלת המענק. אומנם הדרך עד לקבלת המענק כרוכה בתהליך של כתיבת בקשה רהוטה ומשכנעת בהתאם לבקשת הקרן והעמדת תקציב מנומק היטב עבור המיזם, אך זה שווה את המאמץ מאחר שבסופו מתקבל המימון הנחשק המאפשר לצאת ממצב הקיפאון והמרדף אחר משקיעים ולקדם את הרעיון החדשני.
רבים אינם מודעים לקיומה של אופציית המענקים הממשלתיים שסייעה לחברות רבות לצלוח את שלבי הפיתוח הראשוניים. אנו ממליצים לקחת בחשבון את המענקים הללו כאשר מתחילים בתהליך של גיוס כספים למימון הרעיונות שאולי יום אחד ישנו את עולמנו.
ובהקשר הזה,
אנחנו שמחים לבשר לכם על פעילות חדשה שלנו שנועדה לסייע לכם בגיוס כספים עבור החברות שלכם דרך קרנות המענקים הללו.
NDF מסייעת לחברות בגיוס מענקים מגופים ממשלתיים (כגון :האיחוד האירופאי, הרשות לחדשנות, קרנות דו-לאומיות ועוד).
הקמנו את NDF (www.NonDilutiveFunding.com ) כדי לקדם פרויקטים חדשניים במטרה להפוך אותם למוצרים ושירותים מצליחים.