גיבוש אסטרטגיה עסקית במסגרת הכנת תכנית עסקית
לכל ארגון דרושה אסטרטגיה עסקית
ניסוח האסטרטגיה העסקית במסגרת הכנת תכנית עסקית
האסטרטגיה המנוסחת במסגרת הכנת תכנית עסקית, משקללת את מכלול התנאים הסביבתיים והפנים ארגוניים, ועל בסיס המידע הזה, מתגבשים המהלכים הנדרשים לעסק בדרך להשגת יעדיו.
לכל ארגון דרושה אסטרטגיה עסקית והיא אחד השלבים הראשונים והחשובים ביותר בבניית עסק או פרויקט המתואר במסגרת תוכנית עסקית מפורטת. ארגון, שאינו נשען בדרכו על אסטרטגיה עסקית סדורה, כאילו הולך הוא בעיניים עצומות, בתקווה להגיע ליעדו.
האסטרטגיה העסקית, כאמור, נשענת על מספר שלבים:
חזון- תמונת מצב עתידית רצויה של הארגון
ערכים- העקרונות המנחים והמדיניות המוצהרת של הארגון
מטרות- קביעת יעדים כמותיים ואבני דרך בדרך להשגת היעדים.
● מיפוי הסביבה הפנימית והחיצונית של הארגון – באמצעות מודל SWOT (ר' להלן)
● בניית מודל עסקי, בדיקת כדאיותו הכלכלית ובדיקת חלופות
● בהישען על שלושת השלבים שלעיל- בניית אסטרטגיה עסקית- היינו, המהלכים בפועל שעל הארגון לבצע בדרך להשגת החזון (בהתחשב, כאמור, במכלול הפרמטרים בתוך ומחוץ לארגון)
הגדרת חזון עסקי > ניתוח סביבה > בדיקה כלכלית של המודל העסקי > בניית אסטרטגיה עסקית
בהינתן המידע אודות הסביבה התחרותית בה הארגון פועל ואודות מצב החברה והכוחות הפנים ארגוניים הפועלים בה, יתקבלו במסגרת האסטרטגיה העסקית החלטות הנוגעות לאופי המוצר או השירותים שיוצעו, לקהל היעד ובהקשר למודל העסקי הרצוי, שבאמצעותו ניתן יהיה להחזיר את ההשקעה בטווח הקצר ביותר.
מכאן, שתהליך קביעת אסטרטגיה עסקית מהותו בקבלת החלטות, הקשורות זו לזו ומשפיעות זו על זו, תהליך שיכול להתגלות כמורכב ומאתגר ובשל חשיבותו הרבה, מומלץ להיעזר במומחים לבניית אסטרטגיה עסקית ובתכנון עסקי.
טווח התכנון עבור ההחלטות המתקבלות הוא, לרב, בין שנתיים לחמש שנים, תוך בחינה מחודשת של התכנון האסטרטגי בחינת הלו"ז והקצאת המשאבים אחת לשנה, במסגרת תהליך התכנון השנתי ועדכון התוכנית העסקית. המצב האידיאלי הוא, שהאסטרטגיה תהווה את הבסיס ואת נקודת המוצא לכל תהליך תכנון המתבצע בחברה כולל כתיבתה ו/או עדכונה של תוכנית עסקית, ותעלה בקנה אחד עם כל מהלך, שיווקי או עסקי, עליו יוחלט.
כחלק מתהליך התכנון האסטרטגי, ובהישען על סקירת השוק המקיפה הכוללת התייחסות למתחרים ולסביבה התחרותית, תתקבלנה גם החלטות בנוגע ליתרון התחרותי של החברה ולמיצוב היתרון הזה בתודעת הצרכן.
"מיצוב" הינו מונח בשיווק, המתאר כיצד מוצר נתפס ומוערך על ידי צרכנים בהשוואה למוצרים של עסקים מתחרים. מיצוב בשוק משמעותו לגלות מה חושבים הלקוחות על המוצרים או השירותים שאתם מציעים, ובהתאם לכך, לתכנן את מהלכי השיווק.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!